Sökmotorvänlig webshoppar

Dagens post gäller sökmotoroptimering och webbshoppar eller snarare hur viktigt det är om man driver en webshop att den är sökmotorvänlig. Alla känner säkert till Amazon.com, mycket av deras försäljning kommer på produkter som sälja i väldigt små volymer. Hur får de då kunder till att köpa dessa produkter? Ja, inte är det med TV-reklam. Det finns såklart ingen ekonomi i att köpa dyr TV-tid för en bok som sälja i fem exemplar per år. Ändå hittar dessa ”udda” produkter sina köpare.

Svaret är såklart sökmotorer. Amazon hittar köpare till dessa mindre produkter genom att ligga högt i sökmotorerna på extremt många olika produkter (även kallade ”tail terms”). De får trafik och köpare från mer eller mindre varje produkt som finns i deras katalog.

Det krävs två saker för att lyckas med detta. Inlänkar såklart men minst lika viktigt är att ens webbshop är sökmotoroptimerad. Jag är ledsen att säga det men om man väljer att köpa en webshop som inte är sökmotoroptimerad så blir det extremt svårt att lyckas.

Jag förvånad över hur dåligt optimerade många av de vanliga webshoppar som används och säljs i Sverige. En av de största leverantörerna (om inte den största) är E-butik.se. De webbshoppar som de levererar är ofta hemskt dåliga när det gäller sökmotoroptimering. Ta t ex Hemmets Journals webshop som är deras första referens. Den är byggd i frames. Ja du läste rätt. Frames!!!. Alla sidor har t ex även samma Title. Ja, webshoppen gör det verkligen så svårt som möjligt för Google och andra att indexera deras innehåll på ett relevant sätt.

Det finns såklart bra SEO-webbshoppar också. Jag gillar framförallt OSCommerce och Magento. Den senare är kanske inte så bekant för alla, men du kan läsa mer här: Icommerce Magento webshop. Båda dessa två är open source vilket ju på inget sätt är negativt. Fram för fler sökmotorvänliga webbshoppar!