Inlänkar – på rätt sätt

Länkar

SEO är fortfarande en ung bransch – men den är inte längre den nyfödda bebis som den var för några år sedan. Idag skulle man kunna säga att SEO-branschen har hamnat i en trotsålder. En ålder där vissa tydliga mönster och återkommande beteenden kan upptäckas. Även en ålder där föräldern börjar lära sig en del om hur ens barn fungerar och börjar sätta käppar i hjulet för busandet. Om SEO-branschen är barnet så är sökmotorn Google naturligtvis föräldern – och busandet är länkfusk. Barnet kommer på nya sätt att kringgå reglerna och påverka sökresultatet och Google fortsätter med sin katt-och-råtta lek där de jagar barnens allt mer kreativa metoder för att kringgå reglerna. Men så behöver det inte vara. Bedriver man SEO på rätt sätt behöver man inte trotsa Google eller tänja på reglerna för att lyckas. Precis som barnet som vet vilka argument som biter på föräldern gäller det som SEO-proffs att förstå Googles regelverk och algoritmer och bedriva SEO på rätt sätt inom ramverket.

Inlänkar till ens site

Som vi har nämnt flertalet gånger är inlänkar till ens site väldigt viktiga för ett bra sökresultat. Men det finns flera sätt att skaffa sig dessa viktiga inlänkar. Det finns ett fenomen som brukar kallas för ”länkfarmar” som går ut på att man har en grupp av siter som alla länkar till varandra och till andra siter. Definierande för länkfarmar är att de oftast inte består av något eget relevant innehåll utan nästan uteslutande av länkar. Det här är ett enkelt och billigt sätt att snabbt få en stor mängd inlänkar till sin site – problemet är att det inte fungerar i längden. Länkfarmar är ett typiskt exempel på att försöka kringgå Googles regelverk och lura dess algoritmer – vilket fungerar ett kort tag tills Google upptäcker en och sätter stopp för busandet. Vilket i just fallet med länkfarmar skedde för ganska många år sedan. Google uppdaterar konstant sin sökalgoritm som del av katt-och-råtta leken och en av de senaste uppdateringarna, som kallas för Penguin, är inte speciellt förlåtande mot länkfusk. Det gäller att man har förståelse för Googles komplicerade sökalgoritmer om man ska försöka manipulera inlänkar.

Rätt sätt att få inlänkar till sin site är länkar från relevanta siter med relevant innehåll. Om någon bloggar om bilar är det ganska naturligt med en länk till din sida om du är en återförsäljare av Volvos personbilar. Om blogginlägget där länken ligger dessutom handlar om Volvos förträfflighet blir både länken, innehållet och siten i sig relevant och helt naturligt, eller organiskt som det gärna kallas i branschen. Hur får man då organiska inlänkar? Det finns flera sätt. Viral marknadsföring via nätet är oerhört bra. Kan du få exempelvis bloggare att skriva om dig, dina produkter eller din site finns det mycket att vinna. Risken med viral marknadsföring är dock att den ofta inte når så långt som man behöver, en länk eller två från några mindre bloggar gör inte så stor skillnad. Ett annat sätt är att försöka skapa en debatt eller göra något uppseendeväckande för att få många inlänkar på kort tid, detta brukar kallas linkbait. Dock är linkbait förknippat med en del risker – jämför med begreppet ”all PR är bra PR”, stämmer det verkligen? Linkbait är ett stort ämne för en egen artikel, men låt oss nöja oss med att konstatera att det kan vara väldigt effektivt men samtidigt är både svårt och något riskabelt. Ett tredje sätt är att vända sig till en seriös SEO-leverantör som har tillgång till ett nätverk av siter med hög kvalitet. Det vill säga – siterna får inte vara maskerade länkfarmar utan ska bestå av relevant innehåll uppbyggda på ett vettigt sätt. Riktiga, starka siter – helt enkelt. Och det är inte något som alla SEO-leverantörer har idag, inte sajter som kommer att hålla för Googles granskning imorgon i alla fall.

Inlänkar till ens site är bara en del av ett bra SEO-arbete, men en viktig del där det gäller att vara kritisk till vad som erbjuds. Kvalitet och relevans är minst lika viktigt som kvantitet.